360-videomainonta hakee uomiaan
Samalla kun virtuaalitodellisuussisällön muodot, tuotantomenetelmät ja kerronnan tavat hakevat uomiaan, myös mainonta ja markkinointi etsivät paikkaansa VR-maailmassa. Niin mainostajien kuin mainosten tuottajien on kehitettävä itselleen uudenlaista osaamista, sillä nykyisen digimaailman opit eivät päde sellaisenaan VR:n parissa.
Suurin VR:n muna-kana-tilanne liittyy laitteisiin ja sisältöihin. Jos tarjolla ei ole riittävän paljon laadukkaita sisältöjä, tavalliset kuluttajat eivät ole erityisen kiinnostuneita toistaiseksi kalliiden VR-katselulaitteiden hankkimisesta. Jos taas laitteita ei ole riittävästi käytössä, hyvien sisältöjen tuotannon rahoittaminen on vaikeaa.
Lähivuosien kasvun keskeisimpiä moottoreita ovat varsinaisten VR-lasien sijasta mobiililaitteet. Immersiiviset VR-katselulaitteet uhkaavat jäädä pienen entusiastijoukon iloksi, kun suuri yleisö tulee käyttämään VR-sisältöjen katselussa ensi sijassa kännyköitä.
Tällöin mainonnan kannalta ehdottomasti kiinnostavin VR:n muoto on 360-video. Facebookissa ja YouTubessa on saatavana jo tuhansia 360-videoita ja määrät kasvavat räjähdysmäisesti. 360-videoiden tuottamisen aloittaminen on helppoa amatööreillekin, sillä 360-kameroiden hinnat ovat alentuneet jo jokamiestasolle. Sisällön ammattimaisen työstämisen kustannukset nousevat toistaiseksi sen sijaan helposti tv-mainoksen luokkaan.
Millä tavoin 360-videoiden tuottajat voivat päästä kiinni mainonnan tulovirtoihin? Ilmeisiä ensimmäisiä askeleita ovat sponsorointi, pre/post-roll-mainokset ja virtuaalisesti leviävä brändätty sisältö.
Huomattavasti suurempi haaste on sijoittaa mainontaa varsinaisten 360-videoiden sisään. Suunnitelmissa ja piloteissa 360-videoiden sisään on upotettu mm. 2D-kuvia, -videoita ja -mainoksia, tehty virtuaalista tuotesijoittelua, luotu interaktiivisia hotspoteja ja toteutettu erilaisia pelillisiä ratkaisuja.
Astetta perinteisempää toimintaa on mainonnan sijoittaminen 360-live-striimien yhteyteen eri tavoin. 360-live-striimit ovat keränneet parhaimmillaan miljoonia katsojia erityisesti erilaisten suurten festivaalien yhteydessä.
Koska kyse on uudesta ja nopeasti kehittyvästä markkinasta, kenelläkään ei ole vielä viisasten kiveä. Varmuutta ei ole siitäkään, millä tavoin ja missä määrin suuri yleisö ryhtyy kuluttamaan 360-videoita. VR-mainonnan suurin arvo on toistaiseksi PR:ssä, mutta se on vain siirtymävaihe.
Areena on avoin rohkeille kokeiluille ja tahoille, jotka omaksuvat nopeimmin uuden tuotannon ja bisneksen pelisäännöt. Voimme esimerkiksi pohtia, milloin ja miten ohjelmallinen ostaminen rantautuu virtuaalitodellisuuteen. Tärkeintä on kuitenkin määrittää jo nyt, mikä on yhtiösi VR-strategia.
Kirjoittaja Jari Muikku on Digital Media Finlandin konsultti ja toimitusjohtaja.
19.10.2023
IAB jäsenesittely: Elli Mäkilä ja Svenska Teatern
Tässä jäsenesittely -blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt videohaastattelussa Elli Mäkilä ja Svenska Teatern.
lue lisää16.10.2023
Kaupallisuus, trendit, sisällöt - Kotimaisen podcast-markkinan kuulumisia
Asennestudion Audio Creative Miikkael Anttila ja Bauer Median Digital Audio Manager Elsa Kalervo kertovat videolla näkemyksiään kotimaisen podcast-markkinan kuulumisista. Vaikka viime aikoina markkinalla on puhuttu paljon kuluttajamaksullisista podcasteista, sekä Anttila että Kalervo vakuuttavat, että podcasteja tehdään edelleen myös mainosrahoitteisesti.
lue lisää13.10.2023
IAB Jäsenesittely: Punamusta ja Timo Peltoniemi
Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa Punamusta ja Timo Peltoniemi
lue lisää11.10.2023
Retail median määritelmä
Retail media mullistaa nyt mainonnan kenttää tarjoamalla ainutlaatuisen yhdistelmän monikanavaisia ympäristöjä vähittäiskaupan ja kauppapaikkojen kautta. IAB Finlandin Retail Median työryhmä on laatinut uuden määritelmän, joka valottaa retail median merkitystä sekä sen jakoa ensimmäisen ja kolmannen osapuolen kanaviin. Tässä artikkelissa sukellamme syvälle Retail median vahvuuksiin, erityispiirteisiin ja siihen, kuinka se yhdistää brändit ja asiakkaat ostohetkellä. Lisäksi opit, kuinka dataa voidaan hyödyntää entistä tehokkaammin ymmärtämään asiakkaiden ostopäätöksiä ja käyttäytymistä.
lue lisää