Tutkimus: tutkimukset ovat parasta sisältöä
Sirpaloituvan mediakentän ja nousevan informaatiotulvan aikakautemme ajaa markkinoijat tuottamaan sisältöjä, joiden parissa asiakkaiden toivotaan viettävän aikaa omasta ilostaan. Sisältömarkkinoijan pelastusrenkaaksi löytyvät yhä useammin tutkimukset, joita tuotetaan enemmän tai vähemmän likeltä omaa liiketoimintaa.
Tutkimukset ovat oivallinen keino kelluttaa omaa brändiä pinnalla vajoavan huomioarvon aallokoilla. Tutkimuksista tykätään toimituksissa, niillä pelataan palstamillimetrit omaan pussiin. Käyttäjät klikkaavat kartoituksia, raportteja ja selvityksiä ja sukeltavat niihin pää edellä paljoakaan kyseenalaistamatta.
Jos sisältö on kuningas, tutkimus on sen kruunu ja infografiikka kruununjalokivi. Kauniiseen muotoon hiottuna infografiikka on noussut ihmisten suosikkisisällöksi verkossa, mikä näkyy esimerkiksi Google Trendsin datasta.
Nettitrendinä tämä on lähtökohtaisesti mitä parhaimmasta päästä: tutkimukset auttavat meitä ymmärtämään todellisuutta ja tekemään parempia päätöksiä. Olisi hienoa puhua verkon valistuksesta, kissavideoiden kaatajasta.
Ikävä kyllä Locke ja Hobbes kääntyisivät haudassaan moisesta vertauksesta.
Verkon visuaalisuus, nopeus ja klikkihakuisuus ovat johtaneet tilanteeseen, jossa kauniisti paketoidut, kiireesti kokoon parsitut ja napakasti otsikoidut ”tutkimukset” rakentavat kuvaa ”todellisuudesta”. Mediaa ja markkinoijia kiinnostavat konversiot – ei päätelmät, joita keskivertolukija tutkimustulosten pohjalta tekee.
Esimerkkeihin törmää jatkuvasti: Mediat tekevät juttuja tutkimusten tuloksista kertomatta sanaakaan niiden metodeista. Tuloksia tarkastellaan yksiulotteisesti esimerkiksi pelkkien prosenttilukujen valossa. Infografiikkaa tuotetaan keskittymällä tutkimuksen houkuttelevuuteen, laiminlyöden taustojen kuvaaminen.
Silmäkarkilla soisi olevan samat vaatimukset kuin muilla makeisilla ainesosien avoimesta viestimisestä.
Kuka ties kaikista haitallisimmille jutuille on jatkossa luvassa omanlaisensa silmäkarkkivero ihmisten medialukutaidon kohentuessa. Toivoa sopii, että tutkimuksilla ratsastaminen johtaa siihen, että tilastotieteestä tulee kansalaistaito, ja lukijat osaavat jättää kyseenalaiset tutkimukset hyllylle.
Hyvä sisältömarkkinoija, tutustu hyvissä ajoin tutkimuksenteon perusteisiin. Älä sekoita kvantitatiivista kvalitatiiviseen tai korrelaatiota kausaalisuuteen. Älä vinouta populaatiosta piirtämääsi kuvaa epäonnistuneella otannalla. Älä tee käppyröitä parinkymmenen ännällä.
Tutkimustyö on Työtä. Se vaatii perehtymistä, antaumusta, hikeä ja kyyneleitä. Se vaatii, että hutkit ennen kuin tutkit ennen kuin hutkit.
Aiemmin sisältömarkkinointi-postaussarjassa ilmestynyt:
Sisältömarkkinointi osa 1: Natiivimainonta
Sisältömarkkinointi osa 2: Ars gratia artis, sanoo sisältömarkkinointi
Sisältömarkkinointi osa 3: Olipa kerran tarina, joka oli tärkeämpi kuin sisältö
Sisältömarkkinointi osa 4: Startups: How to build a content strategy from scratch
Sisältömarkkinointi osa 5: Case Kevätmessut
28.10.2024
MIXX kumppanuudet myynnissä!
Haemme 2-3 Platina -kumppania MIXX Awardsille, IAB:n toista kertaa järjestämälle värikkäälle palkintogaalalle, jossa digimarkkinoinnin innovaatiot ja edelläkävijät kerätään yhteen.
lue lisää17.10.2024
IAB Jäsenesittely: Eeva Ronkainen ja Podspace
Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa Eeva Ronkainen ja Podspace
lue lisää11.10.2024
Luovuudella tehokkuutta ulkomainontaan – miksi?
Viime viikon tiistaina järjestimme yhdessä IAB:n kanssa webinaarin, jossa käsiteltiin luovuuden merkitystä ulkomainonnassa. Puhujina olivat Annu Terho (SEK), Ilkka Poutanen (UI) sekä allekirjoittanut.
lue lisää10.10.2024
Konversi0-0ptimistit: Finnkinon leffapeli - Viihdettä ja vaikuttavaa markkinointia
Onko sinun mielestäsi markkinointi muuttunut vaikeaselkoisemmaksi data ja teknologia mössöksi? Ei hätää IAB on rientänyt apuun ja toimii tulkkina, jotta kaikki pysyvät kärryillä. UUTTA! Nyt voit kuuntelun lisäksi myös katsoa IAB videopodcasteja!
lue lisää