Icon
Maailma ei ole valmis - Mobiilityöryhmä kokoontuu taas IABlogi

Maailma ei ole valmis - Mobiilityöryhmä kokoontuu taas

18.04.2013 | Atte Kniivilä

IAB järjesti ensimmäisen mobiilityöryhmän organisoiman julkkarin 12.3.2013. Allekirjoittaneen syntymäpäivänä Sanomataloon kokoontui aamutuimaan satapäinen joukkio kuulemaan työryhmän aikaansaannoksista ja yhteistyöyritysten caseista.

Maailma ei ole valmis, jos sitä katsotaan mobiilimainostajan silmin. Ehkä juuri tämä tai sitten ilmainen aamupala sai paikalle yli 100 henkilöä lyhyellä varoitusajalla. Asia kiinnostaa ja sen ympärillä tapahtuu paljon. Mitä tästä sitten jäi käteen? Esitän seuraavaksi puolueellisen mielipiteeni julkkarin teemoista (olen mukana työryhmässä ja edustamani yritys oli tapahtumassa yhteistyökumppanina).

Itse tapahtumaa oli työryhmässä valmisteltu itse asiassa kohtuullisen lyhyen aikaa (--> tehokasta), ottaen huomioon asioiden etenemisvauhti noin keskimäärin työryhmätoiminnassa. Esitettäviä infopaketteja oli tosin valmisteltu jo jopa vuoden verran. Lähtökohtahan tässä työryhmätoiminnassa on edistää mobiilimainonnan asemaa alana ja tätä kautta siihen osallistuvat firmat saavat ”investoidun aikansa” takaisin, kun ala kasvaa. Siinä sivussa toki myös kaikki työryhmään osallistumattomat saavat itselleen mukavasti hyötyjä. Tämä marttyyrina oleminen kuitenkin kiinnosti 12.3. muitakin ihmisiä siinä määrin, että tilaisuuden jälkeen työryhmään saatiin lisää uusia marttyyreita.

No mitä siellä tapahtui? Työryhmä esitteli työnsä tulokset, eli Mobiili FAQ:n, Mobiilimainonnan ohjeistuksen ja Mobiilisanaston. Tämä oli se työ, jota varten tilaisuus kutsuttiin kasaan ja toivottavasti siitä on monelle taholle oikeasti hyötyä. Palautekyselyn mukaan toki nämä eivät olleet kiinnostavimpia asioita, vaan eri medioiden ja toimistojen caset ajoivat edelle. Hyvin ymmärrettäväähän tämä on, että konkreettiset caset ovat mielenkiintoisempia, kuin ”tylsä” oppimateriaali. Joka tapauksessa 91 % tilaisuuteen osallistujista kertoi sen olevan vähintään ”hyvä” kokonaisuudessaan. Yleisarvosana tilaisuudelle (1-4) oli 3,56. Job well done!

Monilla ihmisillä varmaan jäi tilaisuudesta käteen eri asioita, mutta minua jaksaa aina hämmästyttää se, että miten ihmiset kokevat eri tilastot ja miten ne osataan tulkita hienosti omaksi eduksi. Elisan puhujana esiintynyt Jussi Lehmuskallio kertoi paljonko ihmisillä on mitäkin luureja käytössä. Tähän tilastoon on suhtauduttava kuin papin aameneen, sillä nämä ovat aitoja käyttöön perustuvia lukuja. Meidän muiden on tyydyttävä tarkastelemaan omia tai tutkimuslaitosten kokoamia lukuja, jotka ovat aina omalla lailla kieroutuneita. Ne ovat joko suppean vinoutuneen sivuston otanta, tai sitten kyselytutkimuksen tulosta, jossa uskokaa tai älkää vastaaja saa itse määrittää, että onko kädessä älypuhelin, vai jokin muu. Otetaanpas esimerkki: Median XX sivuilla liikenne tulee 80 %:sti ”älypuhelimista”. Johtopäätös on tällöin, että joko Suomessa on 80 % älypuhelimia, tai sitten feature-luurien käyttäjät eivät ole kiinnostuneet sisällöstämme/eivät käytä puhelimensa nettiominaisuuksia. Jussin luvuista taas sai huomata, että yli puolella suomalaisista on nettiyhteys käytössä puhelimessaan, mutta iPhonen ja Androidin yhteenlaskettu osuus kokonaisuudesta on vain 15 %. Olen kuullut monesta suusta, että ”iPhonen ja Androidin osuus sivuillamme on 80 %, emme siis tarvitse muuta”. Ovatkohan nämä ihmiset koskaan ajatelleet, että tilanne on tämä, koska sivusto/appi ei muilla laitteilla toimi? Kiitos Jussi näistä faktoista!

Toinen mieleen painuvampi esitys oli Sanomien Jan Ketosen katsaus siihen, miten ihmiset käyttävät älypuhelimiaan. Punainen lanka oli aikaan ja paikkaan sidottu käyttö ja kuinka kontenttia kannattaa hieman harkita sen mukaan, millaista käyttöä sisällölle on havaittavissa. Kansa rakasti Jania ja antoi hänelle parhaan esityksen palkinnon mielipidekyselyssämme.

Tämän jälkeen eri yhteistyökumppanit saivat esitellä tuotoksiaan ja paukutella henkseleitään (allekirjoittanut mukaan lukien). Lopussa vielä raapaistiin pintaa aika uniikista casesta:Mobiilityöryhmä on mediatoimisto Virran johdolla työstänyt omaa casea. Asiakkaana tulee olemaan Olvi ja sen uusi tuote Tasku Teho. Jauheen lanseeraus tullaan tekemään täysin mobiilisti eri kanavia hyödyntäen työryhmämme sisältä ja osaksi sen ulkopuoleltakin. Tarkoituksena on toki saada Olville makoisat luvut ja Teho-jauheelle onnistunut lanseeraus, mutta omana lehmänä ojassa ammuu toki näyttämisen halu siitä, että todellinen taskuteho on mobiilimainonnassa. Marttyyrijoukkomme on taas uhrautumassa teidän kaikkien puolesta!

11.12.2024

IAB Studio: Uusi yhteistyö ottaa kaikki mukaan Retail Mediaan

IAB Studio jaksot ovat napostelupituisia podcast jaksoja päivän polttavista aiheista ja tällä kertaa studiossa Pasin kanssa ovat Hannaleena Koskinen Allerilta ja Teemu Kurri Craneworks / Doohlabsilta. Tällä kertaa studiossa otettiin kantaa kuumimpaan mediatrendiin, eli puhutaan retail mediasta.

lue lisää

03.12.2024

Katsaus kuluneeseen vuoteen 2024: Ohjelmallinen Gaming

Gaming mainonta on ollut nousevia aiheita ohjelmallisessa ostamisessa vuoden 2024 aikana. Otimme IAB:n kanssa katsauksen kuluneeseen vuoteen gaming mainonnan parissa ja haastattelimme ohjelmallisen asiantuntijaa Nina Nordmania (Kinesso, IPG Mediabrands) sekä videomainonnan asiantuntijaa Aleksi Ylitaloa (RTL AdAlliance).

lue lisää

29.11.2024

Mainostajat vahvasti mukana IAB Finlandin hallituksessa

Uusina IAB-painopisteinä tekoäly ja Retail Media - IAB Finlandin syyskokouksessa 27.11.2024 sovittiin vuoden 2025 painopisteet ja äänestettiin yhdistykselle uusi hallitus. Painopisteissä yhdistyy täysin uudet teemat, kuten tekoäly ja Retail Media, IAB:n perinteisiin vahvuuksiin liittyen digimainonnan kohdentamiseen sekä mittaamiseen. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi Clear Channel, Posti, Elisa, Veikkaus, Relevant ja IPG/Kinesso. 

lue lisää

29.11.2024

Kuinka hyödyntää tekoälyä vastuullisesti markkinoinnissa?

Tekoäly on noussut nopeasti markkinoinnin ammattilaisten tehokkaaksi työkaluksi, joka parantaa ideointia, sisällöntuotantoa ja analysointia. Vaikka tekoäly tuo mukanaan huomattavia etuja, kuten työprosessien nopeutumista ja automatisointia, sen käyttö edellyttää vastuullisuutta ja eettistä harkintaa.  Tässä artikkelissa käsittelemme tekoälyn käyttöä markkinoinnin tukena ja vastuullisia käytäntöjä, jotka auttavat rakentamaan kestävää ja eettistä markkinointia.

lue lisää