Sosiaalisen median trendit: Audiotrendi on tullut jäädäkseen - 4 vinkkiä yrityksen somevideon musiikkivalintaan
IAB Finlandin sosiaalisen median trendityöryhmä kirjoittaa vuoden 2021 aikana mainostajille suunnatun blogisarjan sosiaalisen median trendeistä. Neljännessä osassa syvennytään audiotrendiin.
Viimeisen parin vuoden aikana on ollut melkein mahdotonta olla huomaamatta someskenessä vallitsevaa trendiä, audiota. Audiotrendistä puheen muodossa on ollut merkkejä havaittavissa jo muutama vuosi sitten, kun äänikirjat, ääniviestit, vlogit ja podcastit nousivat pintaan.
Yksi syy trendiin lienee sen helppous ja mukavuus - ääniviestit ovat usein kirjoittamista nopeampi ratkaisu, kun taas esimerkiksi podcasteja, äänikirjoja ja musiikkia puolestaan on helppo ja miellyttävä kuunnella muiden askareiden ohella.
Audiotrendi on viime vuosien aikana levinnyt entistä vahvemmin myös somemaailmaan. Ääni ja musiikki vaikuttavat vahvasti tunnekokemukseen ja tekevät esimerkiksi somevideoiden katselukokemuksesta vaikuttavan ja mieleenpainuvan.
Somen uudet tulokkaat: Clubhouse & TikTok
Markkinoille on tullut useampi ääneen ja musiikkiin painottuva tai jopa perustuva alusta, kuten Clubhouse ja TikTok. Samalla vuosia toimineet alustat, kuten Instagram, Facebook ja Twitter ovat laajentaneet alustojaan pystyäkseen vastaamaan audiotrendiin. Musiikkia ja audiota hyödynnetäänkin nykyisin lähes kaikissa somekanavissa.
Clubhouse on uusi hiljattain markkinoille noussut somekanava, jonka käyttäjäksi pääsee kutsun kautta. Clubhousen käyttö perustuu keskusteluhuoneissa puheen välityksellä tapahtuvaan vuorovaikutukseen. Sovelluksessa ei ole mahdollista julkaista kuva-, video- tai tekstipäivityksiä. Etenkin henkilöbrändit voivat loistaa Clubhousessa – siksi useat julkisuuden henkilöt, kuten artistit ja poliitikot suosivatkin sovellusta maailmalla
Vanhat alustat ovat seuranneet tarkasti uuden kilpailijan tuloa markkinoille. Clubhousen tuomaan kilpailuun on jo vastannut jo esimerkiksi Twitter, Facebook ja LinkedIN, jotka ovat kehittäneet tai kehittävät alustoilleen uusia keskusteluhuoneiden kaltaisia mahdollisuuksia.
Yksi iso suunnannäyttäjä somemaailmassa on ollut viime vuosina TikTok, jonka käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti. TikTok perustuu lyhytvideoihin, joissa ääni ja musiikki on suuressa roolissa. Musiikki ja audio ovatkin varmasti yksi iso syy TikTokin suosioon – ne tekevät käyttökokemusta erityislaatuisen.
Vanhat kanavat ovat puolestaan ottaneet mallia TikTokista ja kehittäneet alustojaan. Esimerkiksi Instagramiin on tullut Instagram Reels -osio, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan hyvinkin paljon TikTokia. TikTokista ja lyhytvideoista voit lukea lisää aiemmasta blogipostauksestamme.
4 vinkkiä yrityksen somevideon musiikkivalintaan
Somevideoiden musiikkivalinnoilla on merkitystä - huolellisesti valittu musiikki kiinnittää kohdeyleisön huomion, vahvistaa videon viestiä ja tunnelmaa sekä parantaa tutkitusti bränditunnettuutta. Näillä neljällä vinkillä pääset hyvin liikenteeseen yrityksen somevideoiden, kuten Instagram Reels tai TikTok -videon musiikkivalinnoissa. Vinkit ovat suunnattu yrityksille, mutta sovellettavissa myös henkilöbrändeille.
1. Valitse musiikkia, joka sopii kohdeyleisöllesi
Millainen on tyypillinen asiakkaasi? Millainen musiikki voisi sopia heille? Kohderyhmällesi sopiva musiikki kiinnittää nopeasti tavoitellun yleisön huomion ja mielimusiikin soidessa he todennäköisemmin myös katsovat videon loppuun ja jakavat videota eteenpäin.
Esimerkiksi trendikkään vaatekaupan nuorelle kohdeyleisölle voisi toimia uusin trendimusiikki. Tai esimerkiksi hienostuneen ravintolan kohdeyleisölle voisi sopia klassinen musiikki.
2. Valitse musiikkia, joka sopii videosi tunnelmaan ja viestiin
Millainen on videosi tunnelma ja viesti? Millainen musiikki voisi vahvistaa tunnekokemusta ja viestiä? Musiikki vaikuttaa vahvasti katsojan tunnekokemukseen – tämän voi huomata ihan jo esimerkiksi elokuvista. Musiikki vaikuttaa suuresti katselukokemukseen ja monet elokuvien kohtaukset eivät toimisi yhtä hyvin ilman huolellisesti valittua musiikkia.
Tästä syystä videon kappale kannattaakin miettiä niin, että se vahvistaa videon viestiä ja tunnelmaa parhaalla mahdollisella tavalla.
Mikäli videon tavoitteena on esimerkiksi saada asiakkaita vierailemaan kauneushoitolassa, kannattaa musiikiksi valita lämminhenkinen ja houkutteleva kappale, joka toivottaa asiakkaan tervetulleeksi ja josta voi aistia liiketilan tunnelmaa.
3. Valitse musiikkia, joka sopii brändiisi
Millainen yrityksesi brändi on? Millainen musiikki sopisi brändiisi?
Musiikkivalinnoilla on mahdollista vahvistaa ja yhtenäistää yrityksen brändimielikuvaa. Yrityksen kannattaakin tehdä linjauksia musiikkigenreen ja valita genret, jotka sopivat parhaiten yrityksen brändiin.
Esimerkiksi trendikäs kampaamo voisi valita musiikkityylikseen iloisen pop-musiikin. Kun taas esimerkiksi suomalaisia tuotteita myyvä yritys voisi valita suomalaisen musiikin.
Genren valintaa helpottaa myös se, jos rajaa ensin pois ne genret, jotka eivät sovi brändiin.
Esimerkiksi rock-musiikki ei välttämättä toimisi yhtä hyvin hienostuneen kauneushoitolan somekanavissa, kuin rock-henkisen tatuointistudion.
4. Määrittele käytätkö tunnettua vai ei-tunnettua musiikkia
Haluatko panostaa ja vaikuttaa musiikilla vieläkin enemmän ja valita tunnettua musiikkia? Vai käytätkö videoilla alustojen omaa kirjastomusiikkia?
Yritystileillä on usein käytössä suppeahko valikoima ei-tunnettua kirjastomusiikkia, jota yritys voi halutessaan käyttää. Vaikuttavimman katselukokemuksen kuitenkin saa käyttämällä videoilla tunnettua musiikkia, joka toimii parhaiten se herättämien tunnemuistojen vuoksi. Tunnettua musiikkia käyttäessä videot ovat vaikuttavampia – musiikki kiinnittää kohdeyleisön huomion ja brändi jää herkemmin katsojan mieleen.
Mikäli yritys haluaa hyödyntää somevideoillaan tunnettuja hittikappaleita, tulee yrityksen hankkia lupa kappaleen käyttöön suoraan levy-yhtiöltä ja kappaleen tekijältä.
Audion käyttö kannattaa suunnitella kokonaisvaltaisesti
Musiikin lisäksi yrityksen on tärkeä miettiä audion käyttöä myös muilta osin. Bränditunnettuuden ja yhtenäisen mielikuvan rakentamiseksi on hyvä varmistaa, että esimerkiksi yrityksessä soiva taustamusiikki on yhtenäinen yrityksen sosiaalisen median musiikkivalintojen kanssa.
Lisäksi yrityksen olisi hyvä huomioida somevideoiden suunnitteluissa myös muu audion käyttö; esimerkiksi puhetapa ja -tempo, mikäli videoilla on sanallista selostusta.
IAB Finlandin sosiaalisen median trendityöryhmä kirjoittaa vuoden 2021 aikana mainostajille suunnatun blogisarjan sosiaalisen median trendeistä.
Katso kaikki julkaistut osat täältä!
Tämän artikkelin kirjoitti:
Julia Kyllönen, GT Musiikkiluvat Oy
24.02.2023
IAB Studio: Mikä ihmeen sometrendi?
IAB Studio jaksot ovat napostelupituisia podcast jaksoja päivän polttavista aiheista ja tällä kertaa tämä IAB studio jakso on tehty IAB Finlandin sosiaalisen median työryhmässä. Jakso käsittelee sosiaalisen median trendejä, kuinka erottaa trendit ilmiöistä ja kuinka oppia tunnistamaan ja pysymään ajan tasalla niistä. Vieraana jaksossa ovat Maria Karttunen ja Mikko Wivolin Dagmarilta ja studio isäntänä toimii Sanoman Juho Rajala.
lue lisää30.11.2021
Sosiaalisen median trendit: Leimahtiko liekki somessa? Näillä keinoilla sammutat tulipalon
Sosiaalinen media on luotu vuorovaikutteiseen viestintään. Tästä syystä on luonnollista, ettei kuluttajien palaute yritysten tai organisaatioiden sometileille koskaan ole pelkästään positiivista.
lue lisää20.10.2021
Sosiaalisen median trendit: Audiotrendi on tullut jäädäkseen - 4 vinkkiä yrityksen somevideon musiikkivalintaan
IAB Finlandin sosiaalisen median trendityöryhmä kirjoittaa vuoden 2021 aikana mainostajille suunnatun blogisarjan sosiaalisen median trendeistä. Neljännessä osassa syvennytään audioon.
lue lisää26.08.2021
Sosiaalisen median trendit: Osallistava markkinointi tunnettuuden kasvattajana – case vaikuttajamarkkinointi
IAB Finlandin sosiaalisen median trendityöryhmä kirjoittaa vuoden 2021 aikana mainostajille suunnatun blogisarjan sosiaalisen median trendeistä. Kolmannessa osassa syvennytään vaikuttajamarkkinointiin.
lue lisää