Icon
Unohda nämä harhaluulot mainonnan kohdentamisesta IABlogi

Unohda nämä harhaluulot mainonnan kohdentamisesta

17.09.2024 | iab

Unohda nämä harhaluulot mainonnan kohdentamisesta

Mediatalon edustajana törmää sekä realistisiin näkemyksiin että suoranaisiin harhaluuloihin siitä, miten mainoskampanjoita oikein kannattaa kohdentaa. Myytinmurtajien hengessä tartumme väittämään kerrallaan ja selvitämme totuuden urbaanilegendojen takaa. Sorrutko tietämättäsi samoihin harhaluuloihin kuin moni muu? Lue juttu, niin tiedät.

Massan tavoittaminen on ainut, millä on merkitystä

Ei pidä paikkaansa. Onko potentiaalinen asiakkaasi joka ainut suomalainen, vauvaperheestä vaariin, opiskelijasta pörssimeklariin, neulojasta rallikuskiin, muotivaikuttajasta perhokalastajaan, ja ympäri maan? Harvemmin on. Enemmän merkitystä on sillä, mikä kohdeyleisösi on, missä heidät parhaiten tavoittaa ja millä keinolla saat heidän huomionsa.

Profiloivat mediat ovat tärkeä lisä kampanjaan kuin kampanjaan. Vaikka kohderyhmäsi olisi hyvin laaja, potentiaalinen asiakkaasi viihtyy parhaiten kiinnostuksensa parissa hyvin profiloivassa mediassa. Hän etsii lisätietoa, vertailee, tutustuu uutuuksiin, inspiroituu. Näin syksyllä esimerkiksi vertailee omenareseptejä Kotilieden reseptipankissa tai valmistautuu jahtikauteen Metsästys ja Kalastus -lehden parissa.

Mediaympäristöllä ei ole väliä, kaikkialta tavoittaa samat ihmiset

Kaikilla kotimaisilla ja kansainvälisillä medioilla on omat lukijansa ja käyttäjänsä, vaikka toki päällekkäisyyksiäkin on. Mainostajalle pitäisi olla enemmän merkitystä sillä, kenelle ja missä ympäristössä mainoksesi näkyy sekä mihin kampanjaan käyttämäsi eurot kulkeutuvat. Otavamedia on kotimainen perheyhtiö, joka tekee luotettavaa journalismia Suomessa. Me emme ole uutismedia eivätkä mainoksesi voi näkyä epäedullisissa yhteyksissä. Me tiedämme, missä ja kenelle mainoksesi näkyvät. Ne näkyvät haluamallesi kohderyhmälle.

Kontekstuaalinen kohdentaminen on turhaa

Täyttä huttua, kontekstiin kohdentaminen tehoaa erittäin hyvin! Asiasisältöön kohdentaminen toimii kuin se kuuluisa junan vessa. Kun kävijä selaa tietynlaista asiasisältöä, hän on aiheesta kiinnostunut. Jos myyt vaikka airfryereita, kannattaa näkyä esimerkiksi Tekniikan Maailman tuotevertailussa. Ostohousut jalassa voi olla potentiaalinen asiakas, joka ei vastaa mitään ennakkoon tuntemaasi kohderyhmää. Ja hän on kiinnostunut tuotteestasi NYT.

Kohdentaminen on monimutkaista

Sopivaa kohdentamista on kyllä syytä pohtia, mutta kaikkea ei tarvitse ratkaista yksin. Ketä tavoittelet? Onko sinulla omaa dataa? Onnistuiko aikaisempi kampanja hyvin ja nyt pitäisi saada aikaan jotain samanlaista? Näihin kaikkiin kysymyksiin löytyy apua, mediataloista ja mediatoimistoista. Keskustelemalla oman yhteyshenkilön kanssa kampanjakokonaisuus ja kohdentaminen kirkastuu, Otavamedian Mediamyynnin tiimi löytyy täältä. Jos ei olla vielä tuttuja, laita viesti tai soita Jani Koivuselle.

Huom! Ohjelmallisesti ostettaessa monipuolinen kohdentaminen on ammattilaisille arkipäivää, mutta suoraostoissa kohdentaminen onnistuu aivan yhtä hyvin. Kysy lisää omalta yhteyshenkilöltäsi.

Osta aina demografiaa, muu tieto ei ole luotettavaa

Sukupuoli, ikä, asuinpaikka jne. ovat käyttökelpoisia kohdennuksia, jos tiedät tuotteesi tai palvelusi rajautuvan selkeästi jonkun demografian perusteella. Demografiset kohdennukset ovat monen mainostajan suosikkeja, tästä ei siis kannata ottaa omatunnon tuskia. Välillä kannattaa kurkata, olisiko dataruoho vihreämpää aidan toisella puolella, kehityskaari on nimittäin ollut huima. Kokeile esimerkiksi kiinnostuskohderyhmiä, Otavamedian tai IAB:n yleisökategorioita, tai oman räätälöidyn yleisön tehoa seuraavaan kampanjaasi. Otavan yleisöt ja räätälöidyt yleisöt löytävät tunnistetun yleisön ja mallintavat vastaavan uuden yleisön. Tässä kaikessa eteenpäin auttaa Otavamedian oma yhteyshenkilö.

Kohdentaminen nostaa mainonnan hintaa kohtuuttomasti

Tämä on liioittelua. Kuinka turhaa on maksaa kontakteista, jotka eivät kerta kaikkiaan ole potentiaalisia asiakkaitasi? Valitsetko mieluummin miljoona näyttöä kenelle vaan, vai 300 000 näyttöä omalle kohderyhmällesi? Sopiva kohdennus maksaa Otavamedialla halvimmillaan +5 % CPM-hintaan ja olemme myös rakentaneet valmiiksi yli 10 kohderyhmäpakettia. Tavoitat niillä hyvin profiloivista medioista tutkitusti kiinnostuneita kuluttajia ja erittäin edullisesti. Esimerkiksi 383 000 tekniikka- ja peli-intoilijaa tavoitat kolmen kokosivun ilmoituksen ja 300 000 mainosnäytön kampanjalla yhteishintaan 6 620 €. Kohderyhmäpaketit on tehty niin, että maksat vain kohderyhmästäsi, saat muut silmäparit kaupan päälle. Se on reilua se!

Nuoret kuluttavat eniten, joten heihin kannattaa kohdistaa kaikki mainonta

Apua, ei! Suurin ostovoima ei ole nuorilla vaan selkeästi aikuisilla ja varttuneemmalla väellä. Kyllä nuorille kannattaa selkeästi heille tarkoitettuja tuotteita mainostaa, mutta älä jymähdä tähän. Ostoskeskuksissa hengaaminen ei ole sama asia kuin jatkuva ostaminen. Ihonhoitotuotteet, vaatteet, kengät, meikit ja tuoksut ovat myös aikuisten ostoslistalla. Oikealla viestinnän kulmalla ja hyvin profiloivissa medioissa iällä ei ole väliä, kiinnostuksen kohteella sen sijaan on.

Kirjoittanut:
Leena Lehti-Martikainen
Otavamedia

Tiedätkö, kenelle kohdennat mainontaasi? Me Otavamedialla tiedämme. Lue lisää!

Tutustu Otavamedian yleisöihin

Lue kuusi painavaa syytä, miksi Otavamedian pitäisi olla osa JOKAISTA kampanjaasi, niin digissä kuin printissä

P.S. Haluatko Otavamedian tuoreet kuulumiset sähköpostiisi?

Lähetämme kätevän koosteen ajankohtaisista aiheista noin kerran kuukaudessa. Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken 100 euron lahjakortin Suomalaiseen Kirjakauppaan!

Tilaa B2B-uutiskirje tästä

11.12.2024

IAB Studio: Uusi yhteistyö ottaa kaikki mukaan Retail Mediaan

IAB Studio jaksot ovat napostelupituisia podcast jaksoja päivän polttavista aiheista ja tällä kertaa studiossa Pasin kanssa ovat Hannaleena Koskinen Allerilta ja Teemu Kurri Craneworks / Doohlabsilta. Tällä kertaa studiossa otettiin kantaa kuumimpaan mediatrendiin, eli puhutaan retail mediasta.

lue lisää

03.12.2024

Katsaus kuluneeseen vuoteen 2024: Ohjelmallinen Gaming

Gaming mainonta on ollut nousevia aiheita ohjelmallisessa ostamisessa vuoden 2024 aikana. Otimme IAB:n kanssa katsauksen kuluneeseen vuoteen gaming mainonnan parissa ja haastattelimme ohjelmallisen asiantuntijaa Nina Nordmania (Kinesso, IPG Mediabrands) sekä videomainonnan asiantuntijaa Aleksi Ylitaloa (RTL AdAlliance).

lue lisää

29.11.2024

Mainostajat vahvasti mukana IAB Finlandin hallituksessa

Uusina IAB-painopisteinä tekoäly ja Retail Media - IAB Finlandin syyskokouksessa 27.11.2024 sovittiin vuoden 2025 painopisteet ja äänestettiin yhdistykselle uusi hallitus. Painopisteissä yhdistyy täysin uudet teemat, kuten tekoäly ja Retail Media, IAB:n perinteisiin vahvuuksiin liittyen digimainonnan kohdentamiseen sekä mittaamiseen. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi Clear Channel, Posti, Elisa, Veikkaus, Relevant ja IPG/Kinesso. 

lue lisää

29.11.2024

Kuinka hyödyntää tekoälyä vastuullisesti markkinoinnissa?

Tekoäly on noussut nopeasti markkinoinnin ammattilaisten tehokkaaksi työkaluksi, joka parantaa ideointia, sisällöntuotantoa ja analysointia. Vaikka tekoäly tuo mukanaan huomattavia etuja, kuten työprosessien nopeutumista ja automatisointia, sen käyttö edellyttää vastuullisuutta ja eettistä harkintaa.  Tässä artikkelissa käsittelemme tekoälyn käyttöä markkinoinnin tukena ja vastuullisia käytäntöjä, jotka auttavat rakentamaan kestävää ja eettistä markkinointia.

lue lisää