Icon
Verkkomainonta kiihdytti kasvuaan 2014 IABlogi

Verkkomainonta kiihdytti kasvuaan 2014

29.01.2015

Tiedote 29.1.2015

Verkkomainonta kiihdytti kasvuaan 2014
Verkkomainonnan panostukset kasvoivat Suomessa yli kymmenen prosenttia. Verkkoon ja televisioon panostetaan nyt yhtä paljon mainosrahaa.

Verkkomainonnan määrä kasvoi tuntuvasti vuodesta 2013 vuoteen 2014, selviää tänään julkaistusta, Mainonnan neuvottelukunnan TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta.

Verkkomediamainonnan panostukset kasvoivat 10,8 %, kun edellisvuonna kasvua oli 6,8 %. Kokonaispanostusten arvo oli 264,9 miljoonaa euroa. Koko mediamainoskakusta verkko vei viime vuonna 22,5 %, saman verran kuin televisio. Sähköisistä mainosmuodoista verkkomediamainonta muodostaa jo lähes 45 %.


Mobiili jatkaa nousuaan

Kasvua tapahtui kaikilla verkkomediamainonnan osa-alueilla luokiteltuja ilmoituksia lukuun ottamatta.

Display-mainonnan panostukset, joihin lasketaan mukaan myös Facebook-, mobiili- ja in-stream-videomainonta, kasvoivat kokonaisuudessaan 15,5 %. Display-mainontaan panostettiin 138 miljoonaa euroa.

Mobiilimainonta jatkoi edelleen voimakasta kasvuaan. Mobiilin mainospanostukset kasvoivat vuodessa 64,7 % ja muodostavat nyt 9,9 % display-mainonnan kokonaisuudesta. Myös in-stream-videomainonta kasvoi tuntuvasti, 22,5 %. Se muodostaa 9,6 % display-mainonnasta. Facebook-mainonnan panostukset kasvoivat nekin lähes neljänneksen.

Hakumainontaan ja sähköisiin hakemistoihin tehdyt panostukset kasvoivat noin 9 % kumpikin.


Verkko kasvattaa markkinaosuuttaan mutta on jäljessä naapureita

Verkkomainonta on vakiinnuttanut asemansa tärkeänä mainosmuotona perinteisempien kanavien rinnalla. Jyrkimpien, lähes 30 prosentin kasvuvuosien jälkeenkin se on noussut tuntuvasti monen muun mainosmuodon laskiessa ja kasvattanut markkinaosuuttaan merkittävästi.
Verkkomediamainonnan panostukset ovat hätistelleet television panostuksia pitkin vuotta 2014, ja kolmannella kvartaalilla verkko ylitti television panostukset ensimmäistä kertaa. Koko vuoden tarkastelussa päädyttiin samoihin osuuksiin.

”Digitaalisten sisältöjen merkitys kasvaa, eikä verkkomainonnan kasvua enää voida pistää uutuudenviehätyksen piikkiin. On hienoa, että yhä useampi mainostaja uskoo digitaaliseen mainontaan”, toteaa digitaalisen mainonnan ja markkinoinnin järjestö IAB Finlandin toiminnanjohtaja Birgitta Takala.

Suomi laahaa kuitenkin edelleen perässä, kun tarkastellaan Pohjoismaiden digitaalisia mainospanostuksia. eMarketerin arvion mukaan verkko vei kaikista mainospanostuksista viime vuonna Tanskassa jo 40,1 % ja Ruotsissa 29,1 %. Suomi on 22,5 prosentin mainoskakkuosuudellaan siis tuntuvasti naapurimaitaan jäljessä.

”Mediamainontaan panostettiin valitettavasti hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta olen erittäin iloinen siitä, että verkkomainonta jatkaa hyvää kasvuaan. Sähköisen mainonnan osuus ohitti nyt ensimmäistä kertaa printtimainonnan ja uskon, että lähivuosina Suomen sähköisen mainonnan ja erityisesti verkkomainonnan osuus saavuttaa hitaanlaisesti mutta varmasti Eurooppalaisen tason”, sanoo IAB Finlandin hallituksen puheenjohtaja Henrik Laine.

Lisätietoja:
Henrik Laine, hallituksen puheenjohtaja, IAB Finland ry, 050 5679121, henrik.laine (at) mtv.fi
Birgitta Takala, toiminnanjohtaja, IAB Finland ry, 040 543 9165, birgitta.takala (at) iab.fi

IAB Finland kerää haku- ja sähköisen hakemistomainonnan sekä Facebook-mainonnan panostukset kvartaaleittain. Tiedontoimittajina ovat mediatoimistot (Mediatoimisto Happi, Virta Helsinki, Mediatoimisto Voitto, Dagmar, IUM, Aegis Group, Havas Media ja Omnicom Media Group) sekä Avaus Consulting, Descom, Klikkicom, Kontaktia, Quru, NetBooster, Opasmedia, Tulos Helsinki sekä Fiercer Media. Google Finland ei toimita suoraan hakusanamainonnan tietojaan. Hakusanamainonnan ja Facebook-mainonnan panostusluvut sisältävät estimaattiosuuden, jotta yritysten suoraan ostetun hakumainonnan osuus saadaan mukaan lukuihin. Estimaatti on tehty PäättäjäAtlaksen kyselyn pohjalta.


Lataa graafit täältä!

Verkkomediamainonnan kehitys 2013–2014 (miljoonaa euroa)

2013 2014 muutos (meur) muutos-%
Displaymainonta 119,5 138 18,6 15,5 %
Luokiteltu verkkomainonta 33,8 33,4 -0,4 -1,2 %
Hakusanamainonta ja sähköiset hakemistot 85,7 93,4 7,7 9,0 %
Yhteensä 239 264,8 25,8 10,8 %

11.12.2024

IAB Studio: Uusi yhteistyö ottaa kaikki mukaan Retail Mediaan

IAB Studio jaksot ovat napostelupituisia podcast jaksoja päivän polttavista aiheista ja tällä kertaa studiossa Pasin kanssa ovat Hannaleena Koskinen Allerilta ja Teemu Kurri Craneworks / Doohlabsilta. Tällä kertaa studiossa otettiin kantaa kuumimpaan mediatrendiin, eli puhutaan retail mediasta.

lue lisää

03.12.2024

Katsaus kuluneeseen vuoteen 2024: Ohjelmallinen Gaming

Gaming mainonta on ollut nousevia aiheita ohjelmallisessa ostamisessa vuoden 2024 aikana. Otimme IAB:n kanssa katsauksen kuluneeseen vuoteen gaming mainonnan parissa ja haastattelimme ohjelmallisen asiantuntijaa Nina Nordmania (Kinesso, IPG Mediabrands) sekä videomainonnan asiantuntijaa Aleksi Ylitaloa (RTL AdAlliance).

lue lisää

29.11.2024

Mainostajat vahvasti mukana IAB Finlandin hallituksessa

Uusina IAB-painopisteinä tekoäly ja Retail Media - IAB Finlandin syyskokouksessa 27.11.2024 sovittiin vuoden 2025 painopisteet ja äänestettiin yhdistykselle uusi hallitus. Painopisteissä yhdistyy täysin uudet teemat, kuten tekoäly ja Retail Media, IAB:n perinteisiin vahvuuksiin liittyen digimainonnan kohdentamiseen sekä mittaamiseen. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi Clear Channel, Posti, Elisa, Veikkaus, Relevant ja IPG/Kinesso. 

lue lisää

29.11.2024

Kuinka hyödyntää tekoälyä vastuullisesti markkinoinnissa?

Tekoäly on noussut nopeasti markkinoinnin ammattilaisten tehokkaaksi työkaluksi, joka parantaa ideointia, sisällöntuotantoa ja analysointia. Vaikka tekoäly tuo mukanaan huomattavia etuja, kuten työprosessien nopeutumista ja automatisointia, sen käyttö edellyttää vastuullisuutta ja eettistä harkintaa.  Tässä artikkelissa käsittelemme tekoälyn käyttöä markkinoinnin tukena ja vastuullisia käytäntöjä, jotka auttavat rakentamaan kestävää ja eettistä markkinointia.

lue lisää