Katsaus kuluneeseen vuoteen 2024: Ohjelmallinen Gaming
Gaming mainonta on ollut nousevia aiheita ohjelmallisessa ostamisessa vuoden 2024 aikana. Otimme IAB:n kanssa katsauksen kuluneeseen vuoteen gaming mainonnan parissa ja haastattelimme ohjelmallisen asiantuntijaa Nina Nordmania (Kinesso, IPG Mediabrands) sekä videomainonnan asiantuntijaa Aleksi Ylitaloa (RTL AdAlliance).
Miten Gaming mainonnan ottaminen osaksi kampanjointia on näkynyt vuoden aikana?
”Gaming mainontaa on otettu laajasti mukaan erilaisiin videokampanjoihin, osana mediamixiä. Gaming on siten vahvasti ollut nousussa tämän kuluneen vuoden aikana. Mediasuunnittelijoiden ja mainostajien kanssa on käyty paljon keskustelua aiheesta sekä syvennetty omaa tietämystämme ja asiantuntijuutta. Tietämys on puolestaan lisännyt gaming mainonnan käyttöönottoa.” (Nina Nordman)
”Tänä vuonna gaming mainonnasta on puhuttu aikaisempaa enemmän ja sitä on otettu jo rohkeasti mukaan kampanjatekemiseen. Ymmärrys mediaympäristön hyödyistä mainostajalle on jalkautunut hiljalleen myös asiakkaiden puolelle. Kun pelimainontaa tarkastellaan osana kuluttajien mediapäivää ja kanavavalinnat tehdään tasapuolisen validoinnin pohjalta, niin suunnittelu monipuolistuu ja aikaisemmin hyödyntämättömät hetket saadaan valjastettua paremmin mainonnan käyttöön.” (Aleksi Ylitalo)
Minkälaisia tavoitteita ja tuloksia gaming mainonta on vuoden aikana saavuttanut? Miten gaming mainonta on tukenut muuta kampanja tekemistä?
”Kuluneen vuoden aikana Gaming on tuonut lisäulottuvuutta kampanjoille tarjoamalla uusia mainospaikkoja ja uutta inventaaria. Tämä on monipuolistanut ja lisännyt kampanjoiden tavoittavuutta ja näin parantanut niiden suorituskykyä.
Kustannustasoltaan Gaming on ohjelmallisessa videomainonnassa lähes YouTube verkoston tasoa loppuunkatseluita mitattaessa. Voimme siis todeta, että Gaming on myös tukenut videomainonnan kustannustavoitteita.” (Nina Nordman)
”Casual gaming mainonta on tuonut erityisesti videomainonnan puolella rutkasti kustannustehokkuutta loppuunkatseluihin, sekä rakentanut mukavasti lisäpeittoa muille videokanaville. Lisäksi kasvanut huomioarvo ja mainonnan muistaminen on tuonut myös monille brändeille kaivattua lisäbuustia kampanjoihin. Suljetun mediaympäristön ja eksklusiivisen mainoskatkon kombo takaa erityisesti todella kilpailluilla aloilla toimiville mainostajille keinon erottua kilpailijoista edukseen.” (Aleksi Ylitalo)
Mitä kuuluu bränditurvallisuudelle, onko ollut jotakin huomioitavaa bränditurvallisuuden suhteen?
”Bränditurvallisuus on ollut moitteettomalla tasolla. Gaming mainonnan yhteistyökumppanimme, RTL AdAlliance, hyödyntää verkostossaan mainospaikkoja suljetussa peliympäristössä. Tästä syystä ostamamme gaming inventaari on täysin bränditurvallista, eikä näy haitallisilla ulkopuolisilla sivustoilla. Tämän vuoksi meidän ei tarvitse tehdä toimia bränditurvallisuuden suhteen.” (Nina Nordman)
”Bränditurvallisuuden osalta muutoksia ei ole tullut, koska mainosformaatti videomainonnan puolella on pysynyt samana (rewarded video). RTL AdAlliancen media quality tiimi huolehtii ja kuratoi liveinventaaria jatkuvasti ja samat kolmannen osapuolen mainonnanlaadun seurannat ovat käytössä kuin aikaisemmin. Kuten Nina mainitsi, suljettu mainosympäristö takaa jo itsessään bränditurvallisen tilan mainostajille.” (Aleksi Ylitalo)
Onko gaming mainontaa ollut hyvä ostaa ohjelmallisesti, ja miten tätä on hyödynnetty?
”On ehdottomasti. Ohjelmallisena asiantuntijana voin sanoa, että olemme olleet todella tyytyväisiä pelimainonnan ostamiseen. Ostaminen on ollut sekä vaivatonta että toimivaa. Olemme hyödyntäneet pelimainontaa monipuolisesti osana videokampanjointia.” (Nina Nordman)
”Hienoa kuulla, että pelimainonta on toiminut osana kampanjakokonaisuuksia! Laadukkaan peli-inventaarin eteen tehdään paljon töitä, joten tällaista palautetta on mahtava ottaa vastaan. RTL AdAlliancen tahtotila on tarjota ostajille vapaus valita ostotapansa, jolloin pelimainontaa voi hyödyntää ostotavasta riippumatta.” (Aleksi Ylitalo)
Minkälaista inventaaria sekä mainospaikkoja on vuoden aikana ostettu, ja onko jokin mainospaikka noussut suosiossa tai tehokkuudessa yli muiden mainospaikkojen?
”Olemme ostaneet 6-30-sekunnin videomainospaikkoja. Ja nämä kaikki videopituudet ovat toimineet gaming mainospaikoilla moitteettomasti.” (Nina Nordman)
”Rewarded video mainosformaatti on videomainonnan näkökulmasta kaikista tehokkain ja käyttäjäystävällisin. Käyttäjän itse käynnistämä, skippaamaton ja pelaajan palkitseva mainospaikka. RTL AdAlliance ei käytä casual gaming inventaarissaan mitään muita videomainospaikkoja, jotta ostajalla voi olla aina täysi luotto ostamaansa inventaariin.” (Aleksi Ylitalo)
Mikä on näkymä gaming mainonnalle ensivuoteen 2025?
”Uskon 2025 vuoden aikana gaming tulee vielä entisestään vahvistumaan kampanjoinnissa. Gaming tulee olemaan yhä enemmän osana jatkuvia videokampanjoita monilla eri brändeillä.
Gaming inventaari kattaa eri demographia kohderyhmiä laajasti, ja siten sen hyödyntäminen yhä perinteikkäimmillä brändeillä alkaa olla ajankohtaista. Keskustelua gaming mainonnan käytöstä yhä monipuolisemmin jatketaan varmasti myös ensivuoden aikana.” (Nina Nordman)
”Gaming mainonta kasvaa ehdottomasti yhä tärkeämmäksi osaksi standardikanavavalikkoa ensi vuonna. Huomaamme että mainostajilla on tarve monipuolistaa videomainonnan palettiaan palvelemaan kuluttajien yhä pirstaloituneempaa mediapäivää. Kysyntä laadukkaalle videomainosinventaarille on suurta, joten pelimainonnan avulla voidaan hyvin vastata tähän tarpeeseen. Uskon että ensi vuonna näemme yhä enemmän mainostajia peliympäristöissä.” (Aleksi Ylitalo)
Gaming mainonta on ohjelmallisessa ostamisessa ollut vuoden 2024 aikana hyvin positiivisessa nousussa, ja IAB:n kanssa odotamme näkevämme lisää hyvää gaming mainonnan keskustelua sekä positiivista nousua tulevan vuoden 2025 aikana. Ohjelmallinen gaming on jo oikein hyvässä vireessä, joten kiitos 2024 ja tervetuloa 2025! #gaming #iab #ohjelmallinen
Nina Nordman, Kinesso (IPG Mediabrands)
Aleksi Ylitalo, RTL AdAlliance
IABlogin Facebook kommentit
Joulukuun seminaari kokoaa yhteen datan ja kohdentamisen huippuasiantuntijat käsittelemään, miten asiakasdataa voidaan hyödyntää tehokkaammin markkinoinnissa. Päivän aikana syvennymme siihen, miten eri datalähteitä käytetään kampanjoiden optimoinnissa, kuinka evästeettömään tulevaisuuteen voidaan varautua ja miten digimainonnan tuloksellisuutta kasvatetaan. Saat ajankohtaisia näkemyksiä ja käytännön vinkkejä siitä, miten voit hyödyntää dataa paremmin niin uusien asiakkaiden tavoittamisessa kuin asiakasmyynnin maksimoinnissa.
lue lisää04.12.2024
LIVESTRIIMI: Kaikki irti datasta!
Joulukuun seminaari kokoaa yhteen datan ja kohdentamisen huippuasiantuntijat käsittelemään, miten asiakasdataa voidaan hyödyntää tehokkaammin markkinoinnissa. Päivän aikana syvennymme siihen, miten eri datalähteitä käytetään kampanjoiden optimoinnissa, kuinka evästeettömään tulevaisuuteen voidaan varautua ja miten digimainonnan tuloksellisuutta kasvatetaan. Saat ajankohtaisia näkemyksiä ja käytännön vinkkejä siitä, miten voit hyödyntää dataa paremmin niin uusien asiakkaiden tavoittamisessa kuin asiakasmyynnin maksimoinnissa.
lue lisää29.11.2024
Mainostajat vahvasti mukana IAB Finlandin hallituksessa
Uusina IAB-painopisteinä tekoäly ja Retail Media - IAB Finlandin syyskokouksessa 27.11.2024 sovittiin vuoden 2025 painopisteet ja äänestettiin yhdistykselle uusi hallitus. Painopisteissä yhdistyy täysin uudet teemat, kuten tekoäly ja Retail Media, IAB:n perinteisiin vahvuuksiin liittyen digimainonnan kohdentamiseen sekä mittaamiseen. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi Clear Channel, Posti, Elisa, Veikkaus, Relevant ja IPG/Kinesso.
lue lisää11.11.2024
Verkkomainonnan osuus jo yli 60 %
Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla oli noin 180 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi noin viisi prosenttia. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta Q3/2024 aikana oli peräti 62 %.
lue lisää01.11.2024
IAB arvioi natiivimainonnan määrän Suomessa
IAB Finlandin sisältömarkkinoinnin työryhmä on arvioinut natiivimainonnan määrän Suomessa. Suurimpien kotimaisten mediatalojen sekä natiiviverkostojen myymän natiivimainonnan kumulatiivinen määrä vuonna 2023 oli noin 15,8 miljoonaa euroa.
lue lisää