Olisiko viimein aika palkata brändijohtajalle kaveriksi asiakaskokemuksesta tai digitaalisesta transformaatiosta vastaava kollega?
Myynnistä kuuluu napinaa, että markkinoinnissa tehdään vain kampanjoita ja kiillotetaan brändiä. Markkinoinnissa tuskaillaan, ettei myynti kirjaa asiakastietoja CRM:ään ja kohdennettu viestintä tuntuu kuin silmät ummessa suunnistamiselta. Kuulostaako tutulta? Kommentit voisivat olla monestakin yrityksestä, jossa kenelläkään ei ole vastuullaan asiakaskokemuksen johtaminen tai digitaalinen transformaatio. Tai sitten aika ei vain yksinkertaisesti riitä suunnittelemaan isoa kuvaa ja johtamaan muutosta, sillä jonkunhan ne kampanjatkin on tehtävä kovan tulospaineen alla.
Haasteena asiakastieto ja asiakaskokemus
Suosion saavuttaneen Leadcast -podcastin suomalaisten johtajien uratarinoiden mukaan onnistunut transformaatio vaikuttaisi ennen kaikkea kysyvän johtamista ja digitaitoja. Tähän on helppo yhtyä monien suurten pohjoismaisten yritysten transformaatiota aitiopaikalta seuranneena niin Tukholmassa, Kööpenhaminassa kuin Helsingissäkin. Usein CRM:ää käytetään laiskasti, jos ollenkaan. Asiakastieto on hajallaan, ja sen hyödyntäminen markkinoinnin suunnittelussa on vasta aie -tasolla. Myynti ja markkinointi toimivat käytännön tasolla erillään vaikka yhteiset suunnitelmat ovatkin saattaneet edetä KPI:ksi toimintaa ohjaamaan. Huvittavinta toisinaan on kuulla, että ei nyt sitten puututa siihen CRM:n käyttöön, koska sille me nyt vaan emme voi mitään. Ei ne myyjät sitä CRM:ää kuitenkaan käytä.
Toiseen tyypilliseen ilmiöön törmäsin asiakkaan roolissa kanta-asiakkuutta hakiessani. Sähköisessä prosessissa oli melkoisia ongelmakohtia, jotka vaikuttivat kokemukseeni merkittävällä tavalla negatiivisesti ja käytännössäkin prosessia hidastaen. Toisaalta tiedän yrityksen olevan tuottelias viikkokampanjoiden, tarjouksien ja mielenkiintoisten sisältöjen tuottaja. Tottahan se kokemus niistäkin muodostuu, mutta valitettavan harvoin asiakaskokemukseen vaikuttavat yhtä konkreettisesti onnistunut tienvarsimainos kuin henkilökohtaisen kohtaamispisteen ja asioinnin tökkivät prosessit, jotka saavat sapen toden teolla kiehumaan. Tai sanotaanko niin päin, että onnistunutta tuotekampanjaa ei ainakaan vahvista kehno arkielämän asioinnin kokemus.
Mitä onnistunut markkinoinnin digitalisoituminen ja transformaatio vaativat yritykseltä?
Pohja onnistuneelle murroksen läpiviemiselle rakennetaan usein perusteista, jotka johtavat asiakasdatan alkulähteille ja huolelliseen suunnitteluun. Fokuksena olisi tärkeää olla systemaattisen suunnitelman laatiminen ainakin parille vuodelle eteenpäin, jonka seurauksena syntyy selkeä etenemismalli niin datan keräämiselle ja -hyödyntämiselle kuin asiakkaan elinkaaren ja -ostoprosessin syvälliselle tuntemiselle. Tavoitteeksi kannattaa ottaa asiakaskohtaamisten laadun ja -kokemuksen parantaminen läpi kaikkien sellaisten vaiheiden, jossa kokemuksella on merkittävä rooli konversion syntymisen ja lojaliteetin rakentamisen näkökulmasta.
Data itsessään ei tietenkään riitä vaan tarvitaan myös suunnitelma asiakasanalytiikassa kehittymiselle, testaamiselle ja optimoinnille. Näiden osa-alueiden ohella sisällyttäisin roadmap -suunnitelmaan ehdottomasti myös asiakaskohtaamispisteistä, ostoprosessista ja elinkaaren vaiheista ponnistavan segmentti- tai ostajapersoonakohtaisen sisältösuunnittelun, jonka päämääränä on varmistaa johdonmukainen kokemus eri kanaviin pirstaloituneesta asioinnista huolimatta.
Mikä on teknologian rooli transformaatiossa?
Onnistuneimmillaan teknologian tavoite on luoda paikkoja sellaiselle uudelle tekemiselle, jonka esteenä aiemmin oli skaalautuminen ja niukat henkilöresurssit. Usein yhtälöstä kuitenkin unohtuu, että teknologian rooli on toimia lähinnä mahdollistajana. Organisaation itsensä tehtäväksi jää rakentaa sellaiset toimintamallit ja rakenteet, joilla tekeminen nostetaan uudelle tasolle. Usein tämä tarkoittaa perinpohjaista uudelleenorganisoitumista, jota johtamaan saattaa olla järkevämpi palkata uutta ajattelua talon ulkopuolelta.
Esimerkiksi markkinoinnin automaation kohdalla tällaiset uudet toimintamallit jäävät usein puolitiehen ja järjestelmää käytetään lähinnä automatisoimaan viikoittain lähteviä tarjouksia. Parhaimmillaan kuitenkin juuri automaatiosta saa valjastettua uskollisen kumppanin asiakaskokemuksen rakentamiselle, mikäli pohjatyö asiakaskohtaamisten ymmärtämiseksi on tehty ja suunnitelma parempien palveluprosessien luomiseksi kuvattu. Sen sijaan, että automatisoidaan syyskampanjoita, olisikin järkevämpää automatisoida asiakaspalvelua ja kuljettaa asiakasta läpi ostoprosessin tai elinkaaren, turvaten hieno asiakaspalvelu sekä mutkaton ja ennakoiva asioidenhoito.
Digitaalinen transformaatio ei ole yksittäinen projekti
Muistan pari vuotta sitten tuijottaneeni Forbesin artikkelia, jossa sanottiin, etteivät yksittäiset projektit ole digitaalinen murros tai ettei kasa yksittäisiä projekteja riitä liiketoiminnan digitalisoimiseksi. En voisi olla enempää samaa mieltä, sillä onnistunut transformaatio vaatii ennen kaikkea johdonmukaista strategista suunnittelua ja yhteistyötä organisaation eri yksiköiden ja toimintojen väliltä; yhteisiä tavoitteita, viikkopalavereja, työpajoja ja brainstormausta. Kun joku keksii, missä asiakaskokemusta voitaisiin parantaa, viedään tekeminen ketterän työskentelykulttuurin mukaisesti osaksi suunnittelua tai parkkeerataan backlogiin seuraavaa suunnittelujaksoa odottamaan. Sitten tarkastellaan tuloksia. Koheniko kokemus? Paraniko konversio? Kuulemmeko vielä napinaa asiakaspalvelusta? Täysin pureskelematta en kuitenkaan osta sitäkään ajattelua, jossa digitaalinen transformaatio olisi strukturoidun roadmapin vuosien päähän viitoittama tavoitetila. Ai miksi? Koska tämäkin ajatus antaa ymmärtää, että jossakin parin vuoden päässä siintää maali, jollaista transformaatiolla ei koskaan ole.
Jos sinua kiinnostaa aihe enemmän, suosittelen lämpimästi kuuntelemaan Konversio-optimistien podcast aiheesta! Jaksossa keskustellaan muun muassa johtamisen, mittareiden ja viestinnän vaikutuksesta saumattomaan yhteistyöhön myynnin ja markkinoinnin välillä.
Kuuntele koko jakso tästä:
Emma Lehtovaara, Radly
Markkinoinnin transformaation ja digitalisoitumisen asiantuntija, jonka sydäntä lähellä ovat personoitu asiakaskokemus, asiakasdatan systemaattinen hyödyntäminen sekä muutosta tukevat työskentelytavat ja teknologiat, kuten markkinoinnin automaatio. Toiminut isompien yritysten digitaalisen transformaation konsulttina useita vuosia Tukholmassa ennen paluumuuttoa Helsinkiin.
11.11.2024
Verkkomainonnan osuus jo yli 60 %
Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla oli noin 180 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi noin viisi prosenttia. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta Q3/2024 aikana oli peräti 62 %.
lue lisää18.06.2024
Digimainonnan määrä Euroopassa +11% kasvussa 2023
IAB Europe julkaisi 12.6.2024 AdEx-yhteenvetoraportin digitaalisen mediamainonnan määrästä Euroopassa vuonna 2023. 63 % kaikesta Euroopan mediamainonnasta oli digitaalista ja digimainonnan määrä kasvoi 11,1 % vuoteen 2022 verrattuna. Digimainonnan kokonaisvolyymi Euroopassa oli vuonna 2023 lähes 97 miljardia euroa. AdEx-tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin 29 Euroopan maassa.
lue lisää10.06.2024
Digitaalinen audiomainonta vahvalla kasvu-uralla - kokonaismarkkina jo 9,3 miljoonaa euroa
IAB Finlandin digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman estimaatin mukaan digiaudiomainonnan määrä vuonna 2023 oli 9,3 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa yli 30 % kasvua vuoteen 2022 verrattuna. Vuonna 2022 markkina-arvio oli 7,1 miljoonaa euroa. Digitaalinen audiomainonta, mukaan lukien podcastit ja muut digitaalisen audion alustat, on nousemassa yhä keskeisempään rooliin mainosmaailmaa. Suomessa kasvun myötä toimijoiden odotetaan investoivan yhä enemmän sektoriin tulevina vuosina.
lue lisää23.05.2024
Verkkomainonta vuoden 2023 tasolla
Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla oli noin 164 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä laski muutaman prosentin kymmenesosan. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta jatkaa kasvua, ollen Q1/2024 aikana 57 %.
lue lisää