Icon
Vaikuttajamarkkinointi e-urheilussa Markkinaluvut

Vaikuttajamarkkinointi e-urheilussa

15.05.2019 | Antti Hirvonen, Mediatalo Keskisuomalainen

- Lähes 40 % liikevaihdon kasvu vuosittain
- Kiinnostavin urheilumuoto suomessa 18-29 -vuotiaiden miesten keskuudessa
- Yksi turnaus keräsi yli 200 miljoona katsojaa
- Yksittäisen turnauksen palkintopotti 24,7 miljoonaa dollaria

Joko kiinnostus heräsi? E-urheilu on tullut jäädäkseen ja kasvu on päätä huimaavaa, vuoden 2018 aikana yli 500 000 suomalaista kävi Twitchin striimauspalvelussa. KIA, Shell, Mercedes Benz ja monet muut tahot ovat tehneet jo ensimmäiset peliliikkeensä ja lähteneet mukaan. Miten tähän kenttään sitten tulisi lähteä ja mitä asioita tulee ottaa huomioon?

Oma työni Mediatalo Keskisuomalaisella on markkinointiratkaisuiden löytämistä asiakkaidemme tarpeisiin ja niiden toteuttamista. Mielestäni e-urheilun kenttä luo meille yhden uuden kohderyhmän ja mahdollisuuden tarjota entistä laajempia ratkaisuja. Kerron tässä blogissa, mitä mielestäni tulee ottaa huomioon, kun vaikuttajamarkkinointia lähdetään toteuttamaan e-urheilukenttään.

Kohderyhmä

Kohderyhmästä suurin osa on 15-30-vuotiaita miehiä. He ovat kasvaneet siihen, että mainontaa tulee vastaan jatkuvasti internetissä ja sosiaalisissa medioissa. He seuraavat eri kanavista heitä kiinnostavia asioita - tekstin, kuvan, videon ja striimien muodossa. Tätä kohderyhmää on aivan turha koittaa tavoittaa perinteisillä mainoskampanjoilla. Hetki sitten puhuttiin, että ensin pitää valita oikea kanava oikealle kohderyhmälle, sen jälkeen piti miettiä, puhutteleeko sisältö kohderyhmää. Tämän jälkeen sisällön piti sopia kanavaan ja puhutella kohderyhmää. Nyt sisältö pitää saada oikeaan kanavaan oikealle kohderyhmälle ja viestin viejäksi tulee valita sellaisia vaikuttajia, ketä kohderyhmä kuuntelee. Tästä päästään aasinsiltana e-urheiluun.

E-urheilua voi verrata helposti yleisurheiluun. Se käsittää yhtä monta ja vielä useammankin eri lajin. Tarkoitan tällä sitä, että vaikka ottaisit yhden CS:GO pelaajan vaikuttajaksesi et silti näy koko e-urheilumaailmalle. Voit miettiä samaa asiaa seuraavasti. Mikäli ihminen seuraa keihäänheittoa intohimoisesti, hänellä ei välttämättä ole mitään käsitystä mitä pitkänmatkanjuoksussa tapahtuu. Ymmärtämällä tämän voit yhdellä mainoskampanjallasi valita eri vaikuttajia eri peleistä tai striimeistä ja näin löytää sinulle sopivimman kohderyhmän e-urheilukentästä.

Sisältö

Kuten aiemmin mainitsin, niin e-urheilusta kiinnostuneet ovat olleet koko ikänsä netissä. He näkevät kymmeniä tai jopa satoja mainoksia joka ikinen päivä. Sinun tulee pystyä erottautumaan tuosta mainostulvasta jollain tavalla. Pitää ymmärtää, ettei tuotteesi sovi jokaiselle ja se ei haittaa mitään. Tärkeintä on varmistaa sisällön sopivuus niille ihmisille, jotka haluat tavoittaa. Tässä kohtaa on myös tärkeää muistaa ja ymmärtää, että nämä 15-30-vuotiaat henkilöt ovat aivan normaaleja, heitä ei voi enää ajatella energiajuomia ja sipsejä syöviksi huppupäiksi, ketkä istuvat pimeässä huoneessa päivästä toiseen. He ovat 5-10 vuoden päästä potentiaalisia asiakkaitasi. He käyvät ruokakaupassa, ostavat auton, perustavat perheen ja käyvät lomamatkoilla. Tekevät siis aivan normaaleja asioita. Mitä luulet miten käy, jollet tavoita heitä 10 vuoden aikana markkinoinnillasi kertaakaan ja vuosien päästä he ovat mahdollisia asiakkaitasi. Ostavatko he sinulta vai kilpailijaltasi, joka on näkynyt jatkuvasti siellä missä he liikkuvat?

Vaikuttaja

Ymmärrän, että tietämättä e-urheilukentästä sen tarkemmin on hankalaa lähteä miettimään mistä löytää itselle sopivin vaikuttaja ja miten asioita saa vietyä eteenpäin. Itsellä on tähän vain yksi vinkki, ota puhelin käteen ja ala soittamaan. Meillä Suomessa on siitä ihana tilanne, että lähes jokaiselle ihmiselle löytyy puhelinnumero tai muu yhteystieto verkosta. E-urheilukenttä on todella aktiivista Suomessa ja eri tahot auttavat mielellään toisiaan. Pelikentillä ollaan vihollisia ja otellaan täysiä, mutta pelien jälkeen kehitetään tekemistä yhdessä eteenpäin ja apua saa monilta eri tahoilta, kun sitä vain pyytää! E-urheilubisneksen voi karkeasti jakaa neljään osaan: organisaatiot, pelijulkaisijat, tapahtumajärjestäjät ja liigat. Jokaisessa edellisessä on omat hyvät puolensa ja mahdollisuutensa. Myös yksittäisten vaikuttajien kanssa on mahdollista lähteä yhteistyökuvioihin.

Itsestäni tuntuu tällä hetkellä siltä, että koko e-urheilukentän markkinointimahdollisuuksia ollaan vasta avaamassa. Uusia ideoita sekä ratkaisuja yrityksille löytyy jatkuvasti ja niin e-urheilukentällä työskentelevät kuin yrityksetkin oppivat uutta. Muutaman vuoden päästä mietitään, että olisinpa ollut mukana silloin kun kaikki tapahtui, eli nautitaan nyt kun se tapahtuu!

Antti Hirvonen toimii Mediatalo Keskisuomalaisen Google- ja Some-mainonnan tuotepäällikkönä sekä Esports Media Solutions Oy:n toisena omistajana myyntijohtajan roolissa.

18.06.2024

Digimainonnan määrä Euroopassa +11% kasvussa 2023

IAB Europe julkaisi 12.6.2024 AdEx-yhteenvetoraportin digitaalisen mediamainonnan määrästä Euroopassa vuonna 2023. 63 % kaikesta Euroopan mediamainonnasta oli digitaalista ja digimainonnan määrä kasvoi 11,1 % vuoteen 2022 verrattuna. Digimainonnan kokonaisvolyymi Euroopassa oli vuonna 2023 lähes 97 miljardia euroa. AdEx-tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin 29 Euroopan maassa.

lue lisää

10.06.2024

Digitaalinen audiomainonta vahvalla kasvu-uralla - kokonaismarkkina jo 9,3 miljoonaa euroa

IAB Finlandin digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman estimaatin mukaan digiaudiomainonnan määrä vuonna 2023 oli 9,3 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa yli 30 % kasvua vuoteen 2022 verrattuna. Vuonna 2022 markkina-arvio oli 7,1 miljoonaa euroa. Digitaalinen audiomainonta, mukaan lukien podcastit ja muut digitaalisen audion alustat, on nousemassa yhä keskeisempään rooliin mainosmaailmaa. Suomessa kasvun myötä toimijoiden odotetaan investoivan yhä enemmän sektoriin tulevina vuosina.

lue lisää

23.05.2024

Verkkomainonta vuoden 2023 tasolla

Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla oli noin 164 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä laski muutaman prosentin kymmenesosan. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta jatkaa kasvua, ollen Q1/2024 aikana 57 %.

lue lisää

06.02.2024

Mediamainonnan määrä päättyi -2,4 % laskuun vuonna 2023

Mediamainontaan käytettiin yhteensä 1 336 miljoonaa euroa vuonna 2023 ja mainonnan määrä laski -2,4 % edellisvuoteen verrattuna.

lue lisää
Highlight picture
Tilaa IAB Finlandin uutiskirje

 IAB Finlandin tietosuojaseloste

IAB Finlandin uutiskirjeen tilaamalla raivaat tiesi digitaalisen markkinoinnin ja mainonnan etulinjaan. Saat ensimmäisten asiantuntijoiden joukossa tiedon huippuammattilaisten laatimista ilmaisista oppaista, tärkeistä ja ajankohtaisista ohjeistuksista sekä IAB Finlandin arvostetuista koulutuksista ja tapahtumista. Lisäksi tarjoamme joka kuukausi rahanarvoisia lisäsisältöjä – asiantuntijalta toiselle. Tervetuloa digitiedon lähteelle!