Vastuullinen ulkomainonta tukee yrityksen vastuullisuustavoitteita
Vastuullisuus, kestävä kehitys, yritysten yhteiskuntavastuu – kaikki nämä termit näkyvät voimallisesti mainostavien brändien toiminnassa ja niiden brändiviestinnässä. Edistykselliset ja aidosti vastuulliset yritykset voivat saavuttaa kestävällä kehityksellä merkittävää kilpailuetua: asiakkaat haluavat tehdä yhä merkityksellisempiä ostovalintoja. Tämä korostuu korostumistaan B2C-maailman lisäksi myös B2B -puolella, ja on sanomattakin selvää, että vastuullisuuden painoarvo tulee kasvamaan tulevaisuudessa, alasta riippumatta – eikä ulkomainonta mediana ole poikkeus.
Tiedämme, että kaikella toiminnalla on vaikutuksia ympäröivään yhteiskuntaan ja esimerkiksi ympäristöön, myös erilaisilla mainostilaa myyvillä mediakanavilla. Mutta mitä vastuullisuus on nimenomaan ulkomainonnassa? Mitä median ostajan on hyvä tietää ulkomainonnan vastuullisuudesta?
Ympäristönäkökulmia ulkomainonnassa
Kaikentyyppiset mediat käyttävät elinkaarensa aikana eri tavoin energiaa – oli kyse printtimediasta tai digitaalisista kanavista. Ulkomainonnan tapauksessa energiaa kuluu esimerkiksi digitaalisissa mainospinnoissa. Myös mainosjulisteiden ja -taulujen valmistus ja logistiikka vie luonnollisesti energiaa ulkomainosyrityksen toiminnan eri vaiheissa.
Ulkomainosalalla esimerkiksi JCDecaux ottaa nämä näkökohdat huomioon minimoimalla mainoslaitteidensa sähkönkulutuksen älykkäällä teknologialla ja käyttämällä 100 % uusiutuvaa sähköä kaikessa toiminnassaan. Myös ajoreittien optimointi ja polttoaineen kulutuksen vähentäminen ovat keskiössä. Tämä työ muiden joukossa on huomioitu mm. CDP:n (ent. Carbon Discloser Project) toimesta, ja JCDecaux onkin saavuttanut parhaan arvosanan ”A” toimistaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Muita ympäristövaikutuksia ulkomainontaan tuo mm. materiaalien käyttö. Mainostaulut ja -julisteet sekä mainoslaitteiden valmistuksessa käytettävät materiaalit ja niiden kierrätettävyys on olennaista kestävän kehityksen mukaisessa toiminnassa. JCDecaux käyttää kaikissa itse toimittamissaan julisteissa ainoastaan sellaista paperia, joka on peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä PEFC- tai FSC-sertifikaatein.
Ulkomainonnan sosiaalinen vastuu
Ulkomainonta on toiminnallaan myös merkittävä työllistäjä, kun verrataan esimerkiksi digitaalista ulkomainontaa ja muuta digitaalista mainontaa internet-alustoilla.
Koska ulkomainosfirma pitää koko mainoslaitteen tai julisteen elinkaaresta fyysisellä työllä huolta – asentaa ja huoltaa, kiinnittää sekä poistaa – ulkomainonnan työllistävä vaikutus on omaa luokkaansa. Samassa yhteydessä välittäminen ja työntekijöiden turvallisuus ovat aidosti asioita, joilla on merkitystä laajassa mittakaavassa.
Vastuullinen ulkomainostoimija pitää luonnollisesti myös huolta niin yksilöiden kuin asiakasyritystenkin tietosuojasta, ja GDPR:n tarkka noudattaminen on itsestäänselvyys.
Vastuullinen arvoketju ulkomainonnassa
Sen lisäksi, että ulkomainonta on yhtenä kumppanina osa mainostavan yrityksen arvoketjua, myös itse ulkomainosyrityksellä on monessa tapauksessa kattava toimittajaverkosto. Materiaaleja tilataan eri tarkoituksiin ja rakentaminen osana kaupunkien infrarakentamista voi tapahtua osaltaan yhteistyökumppaneiden kanssa.
Suoran työllistävyyden lisäksi ulkomainostoimijat myös tuovat toimimillaan alueilla taloudellista toimeliaisuutta paikallisille yrittäjille: ulkomainostoiminta voi työllistää suuren määrän erilaisia paikallisia yrityksiä aina jätehuollosta rakennusurakoitsijoihin.
Samalla lailla, kun mainostajan kannattaa vastuullisuusmielessä miettiä, millaiselta toimijalta ostaa ulkomainontaa, kestävän kehityksen mukainen ulkomainosyritys pitää huolen siitä, että myös heidän toimittajansa ovat sitoutuneet vastuullisuuteen ja hyvän liiketoimintatavan noudattamiseen.
Osana kaupunkikuvaa ja yhteiskuntaa
Ulkomainostoimijat tuovat parhaimmillaan viihtyisyyttä ja käytännöllisyyttä kaupunkielämään: joukkoliikenteen pysäkit tuovat suojaa ja valoa sekä tarjoavat hyvät olosuhteet miellyttäviin mainoksen kohtaamisen hetkiin. Vastuullisuus voi näkyä katukuvassa positiivisesti myös esimerkiksi JCDecaux’n aurinkopaneeleilla toimivien pysäkkikatosten tai pysäkkien viherkattojen muodossa!
Lisäksi ulkomainostoimijat, jotka operoivat osana paikallisliikenteen infrastruktuuria, tuottavat palvelua julkisen liikenteen eduksi. Kaupallinen toiminta kattaa pysäkkien ylläpidon kustannukset, ja kaupunki saa pysäkkioperoinnin ja huollon ilmaiseksi – näin toimiessaan ulkomainostoiminta siis säästää veronmaksajien rahoja ja pitää yllä joukkoliikenteen pysäkki-infrastruktuuria.
Olennaista mainosmedioiden toiminnassa on luonnollisesti myös itse mainonnan sisältö ja sen säätely. Ulkomainonnalla on tämän osalta hyvät toimintamallit, josta esimerkkinä todettakoon Kansainvälisen kauppakamarin markkinointisäännöstö, joka luo kehikon hyvään markkinointitapaan. Toisaalta, kun ajatellaan hyvää mainontaa eri näkökulmasta, vastuullinen ulkomainonta mediana ja ympäristönä on mainostajalle luotettava: mm. digitaalisella ulkomainonnalla ole riskiä näkyä ei-toivotuissa ympäristöissä, niin kuin internet-mainonnan kohdalla saattaa olla riskinsä käydä.
Kokonaisuudessaan ulkomainonnalla voidaan siis nostaa mainostavan yrityksen vastuullisuusprofiilia ja näin mahdollistaa yrityksen kestävään kehitykseen liittyvien tavoitteiden saavuttamista.
Kaikkiin vastuullisuuden osa-alueisiin kannattaa kiinnittää huomiota, kun ulkomainonnan kumppania valitaan. Yhdessä voimme tuoda vastuulliselle yritykselle tai tuotteelle kestävän kehityksen mukaisen mainosmedian – ihmisten ja ympäristön takia.
Kirjoittaja Eija Sipilä toimii JCDecaux'n vastuullisuus- ja laadunhallinta-asiantuntijana.
11.11.2024
Verkkomainonnan osuus jo yli 60 %
Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla oli noin 180 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi noin viisi prosenttia. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta Q3/2024 aikana oli peräti 62 %.
lue lisää18.06.2024
Digimainonnan määrä Euroopassa +11% kasvussa 2023
IAB Europe julkaisi 12.6.2024 AdEx-yhteenvetoraportin digitaalisen mediamainonnan määrästä Euroopassa vuonna 2023. 63 % kaikesta Euroopan mediamainonnasta oli digitaalista ja digimainonnan määrä kasvoi 11,1 % vuoteen 2022 verrattuna. Digimainonnan kokonaisvolyymi Euroopassa oli vuonna 2023 lähes 97 miljardia euroa. AdEx-tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin 29 Euroopan maassa.
lue lisää10.06.2024
Digitaalinen audiomainonta vahvalla kasvu-uralla - kokonaismarkkina jo 9,3 miljoonaa euroa
IAB Finlandin digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman estimaatin mukaan digiaudiomainonnan määrä vuonna 2023 oli 9,3 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa yli 30 % kasvua vuoteen 2022 verrattuna. Vuonna 2022 markkina-arvio oli 7,1 miljoonaa euroa. Digitaalinen audiomainonta, mukaan lukien podcastit ja muut digitaalisen audion alustat, on nousemassa yhä keskeisempään rooliin mainosmaailmaa. Suomessa kasvun myötä toimijoiden odotetaan investoivan yhä enemmän sektoriin tulevina vuosina.
lue lisää23.05.2024
Verkkomainonta vuoden 2023 tasolla
Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla oli noin 164 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä laski muutaman prosentin kymmenesosan. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta jatkaa kasvua, ollen Q1/2024 aikana 57 %.
lue lisää